Una dintre cele mai originale abordări cinematografice se găsește în industria de film din țările nordice. Aici se întâlnesc scenarii care nu urmăresc la virgulă rețetele marilor creatori de biblii scenaristice gândite și aplicate de industria americană de film. Aici abordările regizorale și de imagine șochează prin soluții și mijloace contemporane. Îmbinarea miturilor cu realitatea secolului XXI construiesc filme inedite pe piața cinematografică internațională.
Singurul inconvenient al acestei cinematografii este limba. Puține filme nevorbite în limba engleză pot traversa cu ușurință granițele și pot fi accesate de publicul larg.
Filmele nordice ajung accidental în România pentru că lipsa cinematografelor, interesul scăzut al distribuitorilor pentru un conținut cinematografic cu o plajă mică de expunere, sunt motive puternice care justifică prezența slabă a acestei cinematografii la noi în țară. Festivalurile de profil aduc sporadic filme din această zonă geografică.
Originalitatea abordării, temele cinematografice propuse, ritmul alert al montării, definitivarea clară a targetului fac ca mare parte din producțiile acestor țări să merite un eveniment dedicat.
În pregătirea unui festival cu această temă, cu sprijinul fondurilor bilaterale din cadrul programului RO-CULTURA am participat la Festivalul Internațional de Film de la Haugesund.
Mare parte din producțiile prezentate acolo cât și cele prezentate în cadrul seminariilor si pitch-urilor pot fi un punct de plecare serios în selecția unui eveniment dedicat.
WHAT WILL PEOPLE SAY – o poveste despre iubirea dintre un norvegian și o tânără venită cu familia dintr-o țară musulmană. Cum crește un tânăr între două culturi si tradiții. Drumul parcurs de o adolescentă intre iubire și disperare, intre adolescență și familie. https://www.youtube.com/watch?v=b8_dBOzufWQ
ACROSS THE BORDER – un film despre încredere, prietenie și curaj. Înaintea Crăciunului din 1942, doi copii evrei, – Sarah și Daniel – se ascund în subsolului familiei Gerdei. Părinții ei sunt însă arestați și rămâne în sarcina Gerdei și a fratelui ei Otto să îi ajute pe cei doi copii să treacă granița în Suedia.
DIANA’S WEDDING Diana crește într-un oraș industrial într-o familie cu cei mai răi și ciudați părinți. O familie în care abuzurile, dezgustul, momentele de armonie se succed ca intr-un rollercoaster. La câțiva ani după ce Diana pleacă de acasă, se căsătorește. Amintirile din copilărie și adolescență revin obsesiv și îndoielile capătă amploare. Există dragoste adevărată?
THE MIDDLE MAN o analiză bizară și absurdă asupra Statelor Unite conduse de Donald Trump. O comedie neagră cu un pic de dragoste si o fărâmă de speranță.
WOMAN AT WAR – Halla, o femeie puternică, aproximativ 50 de ani, declară război industriei locale de aluminiu. Riscă totul pentru a proteja munții Islandei până când un orfan îi intră neașteptat în viață.
AND BREATHE NORMALLY La granița unei localități islandeze, viata a doua femeii se intersectează pentru un scurt moment. O mamă singură din Islanda și o femeie din Africa in cautarea unui loc in care să se stabileasca își unesc forțele pentru și luptă pentru a-și repune viețile în ordine. https://www.youtube.com/watch?v=mwf3oTcydIE
Un festival de film care să reunească cele mai inedite și curajoase producții cinematografice produse în aceste țări sigur poate fi de interes nu doar pentru publicul cinefil – consumator de film de autor, independent – ci și pentru publicul larg din România. Depășirea granițelor geografice, lingvistice și culturale este și unul dintre scopurile producătorilor și finanțatorilor acestei industrii.