Despre noi

Asociaţia ENKIDU a luat fiinţă în 2011 din inițiativa unui grup eterogen de profesioniști, membrii asociației activând în domeniul cinematografiei, televiziunii și dreptului.

Activitățile asociației au ca scop: promovarea, realizarea, stimularea si sustinerea de activitati in domeniul cultural si educativ in vederea imbunatatirii actului educational si largirii sferei de interes a copiilor si tinerilor cu privire la activitățile artistice, organizarea de festivaluri, promovarea cinematografiei etc.

Cele mai importante proiecte ale Asociației ENKIDU:

  1. CINEMATOUR KIDS – 14 ediții derulate între iunie 2015 si iulie 2021 – Caravanele de până acum au avut 300 de proiecții, au adunat + 35.000 de copii din +220 de localități diferite – sate și orașe fără cinematografe din România.

 

Filmele introduse în caravane sunt producții din Norvegia, Suedia, România și Ungaria – premiere cinematografice ale ultimilor ani, cu premii internaționale și cu mare succes la publicul spectator pe care l-am avut în caravane.

”CinemaTour KIDS” este prima caravană de film națională dedicată exclusiv copiilor din localitățile fără cinematograf.

  1. VEZI FILM ROMÂNESC! – program ce susține filmul românesc prin aducerea cât mai multor spectatori la filmele românești.

Premiile obţinute în competiţiile internaționale demonstrează că filmul românesc este apreciat peste hotare. În ţară, în puţinele săli de cinema care mai există, adună un număr foarte mic de spectatori, iar în sălile din mall-uri producţiile autohtone sunt sufocate de blockbusterele americane.

Programul își propune să proiecteze, într-un spațiu neconvențional, cât mai multe filme românești care au avut premiera în anul derulării proiectului. Edițiile de până acum s-au desfășurat în Cetatea Făgărașului, în Parcul Nicolae Romanescu din Craiova în grădina de vară a Palatului Culturii Teodor Costescu, Drobeta Turnu Severin.

  1. site-ul www.cinemaframe.ro – lansat în februarie 2015, acesta își propune să promoveze în special cinematografia românească.

De asemenea, site-ul este însoțit de canale suplimentare de comunicare audio-vizuale, acesta având propriul cont de Facebook și canal propriu de Youtube, unde sunt postate materiale video, dintre care unele cu un număr foarte mare de vizualizări datorită caracterului de unic și original.

  1. VISUL UNEI NOPȚI DE TOAMNĂ ( 19-21 septembrie 2014, Craiova) –cu ocazia aniversării a 100 de ani de la prima proiecţie a unui film turnat integral în Craiova, am proiectat 6 filme, respectiv ”#Selfie” în regia Cristinei Iacob, ”Cum să te măriți cu un milionar” în regia lui Jean Negulesco, născut la Craiova, ”Kyra Kyralina” în regia lui Dan Pița, ”Aspecte din Craiova” regia Franck Daniau, ”Nea Mărin Miliardar” în regia lui Sergiu Nicolaescu și ”Cripta” în regia lui Cornel Gheorghiță.

Proiecțiile au fost însoțite de un concert de harpă, ce a asigurat coloana sonoră pentru filmul mut ”Aspecte din Craiova” (1913) regia Franck Daniau. Totodată,  proiecțiile au avut loc într-un cadru prielnic atragerii unui număr mare de spectatori, acestea desfășurându-se în Parcul ”Nicolae Romanescu” pe un ecran suspendat de podul construit în 1902 și în Centrul Multifuncțional.

Publicul a avut ocazia să stea de vorbă cu actori, regizori și oameni din echipele de filmare pentru producțiile anului 2014.

Numărul total de spectatori care au participat la aceste proiecții a fost de peste 1.000 de persoane.

Evenimentul a fost preluat pe larg de presa națională și locală, articole și interviuri fiind difuzate atât de televiziunile locale, cât și de televiziunea publică.

  1. DISTRIBUȚIE DE FILM PENTRU COPII. Asociația are ca obiectiv principal distribuția de film european. Aducem în cinematografele din România filme premiate la festivalurile de film pentru copii, nevorbite în limba engleză. Fiecare producție este însoțită de un ghid educativ pentru a putea înlesni părinților și cadrelor didactice discuțiile după vizionareaa fiecărei producții.

Producțiile distribuite de asociație au rulat în cadrul rețelei de cinematografe RADEF la nivelul întregii țări, la Cinema Muzeul Țăranului Român și în cadrul sălii UnderGrant din cadrul Operei Comice pentru Copii.

  1. CINEMA OCC. În cadrul Festivalului Opera Comică ediția 2017 din Parcul Herăstrău Asociția Enkidu a derulat timp de 32 de ore filme de scurt metraj și 4 producții de lung metraj, dintre care una în premieră națională.
  1. CINEMA IN AER LIBER – OCC 2017. Proiecții de filme în aer liber pe terasa Operei Comice pentru Copii în perioada în week-end-urile din perioada august – octombrie 2017: vinerea proiecție de film românesc, sâmbătă – filme de Oscar și duminica musical.