CinemaTour Kids (editia I)

Prezentare generală filme – Cinematour KIDS ediția I

on

Toate cele 11 producţii introduse în programul caravanei sunt o noutate pe piaţa de film din România. Cultura cinematografică nordică – reprezentată în acest program de filmele din Norvegia şi cel din Islanda – este foarte bogată, iar producţiile dedicate copiilor sunt adaptate problemelor contemporane. Filmul românesc care are ca target copiii, este inexistent. În ultimii 26 de ani nu s-a produs nimic pentru această categorie. Schimbul cultural prilejuit de această caravană a inlesnit intrarea în România – o piaţa absolut nouă pentru cinematografia nordică – a unor producţii de care copiii de aici au mare nevoie.

Filmele de ficţiune de lung metraj CASPER SI EMA – CEI MAI BUNI PRIETENI şi CASPER ŞI EMA – VACANŢA DE IARNĂ, IUBIRE ADEVĂRATĂ, PORTAR LA LIVERPOOL povestesc despre relaţiile de prietenie dintre copii sau adolecenţi, despre preocupările şi pasiunile pe care le au copiii norvegieni, despre maniera deschisă despre care putem vorbi despre noi înşine şi relaţiile deschise care există între adulţi şi copii, indiferent de vârstă. Prezentarea acestor probleme prin intermediul unor poveşti cinematografice, încurajează şi generaţiile actuale de copii şi adolescenţi din România să încerce deschiderea unui dialog mai puţin formal cu adulţii.

Filmele de animaţie de lung metraj – PLODDY, MAŞINA DE POLIŢIE LA DATORIE şi THOR – LEGENDA DIN VALHALA aduc două subiecte inedite şi în premieră în România. Curajul, dorinţa de a ajuta, capacitatea de a-ţi depăşi condiţia şi de a lupta pentru lucrurile în care crezi sunt simple noţiuni dacă explicitarea lor nu se face într-un limbaj accesibil. Aceste două animaţii, apreciate la nivel internaţional, aduc, în plus, legende despre cultura nordică, mai puţin cunoscute de copiii din România.

Filmele de scurt metraj – animaţii, documentare, ficţiune – au fost folosite ca să “premiem” spectatorii cuminţi. După proiecţiile de lung metraj, aceste mici bijuterii cinematografice faceau deliciul spectatorilor. Paleta de abordare şi de subiecte este foarte larga.

De la ”filme de groază” pentru copii, la filme documentare despre pasiunile ştiinţifice ale unei familii cu trei copii, la animaţii despre cultura nordica – adevărate eseuri cinematografice, însă adaptate pentru copii, s-a reuşit crearea unei imagini corecte şi complete a unei culturi cinematografice care merita admirată şi adaptată şi în ţările din estul Europei.

Recommended for you