Arhivă articole

FII CINEFIL! – o noua campanie cu filme europene pentru copii

on

Asociaţia ENKIDU iniţiază în luna februarie FII CINEFIL!, o noua campanie cu filme europene pentru copiii din gradiniţe şi şcolile generale.

După succesul editiei de inceput al CINEMATOUR KIDS – prima caravană de filme pentru copii din România, în luna februarie a acestui an, Asociaţia ENKIDU iniţiază campania FII CINEFIL!

Campania FII CINEFIL! se adreseaza tot copiilor, contine proiectii de filme europenee pentru copii si isi propune sasprijine cadrele didactice in organizarea unor activităţi extraşcolare implicând vizionarea si discutarea unor filme cu tematică actuală.

FII CINEFIL! – De ce?

În România publicul care merge la cinematograf este din ce în ce mai redus. Cinematografele, inclusiv multiplexurile, îşi compun profiturile din vânzarea popcornului şi a băuturilor răcoritoare şi mai puţin din vânzarea biletelor.

Pirateria este extinsă la nivel naţional iar achiziţia de DVD sau Blu-ray este pur accidentală.

Copiii merg la cinematograf foarte rar şi, aproape exclusiv, cu familia. Sistemul de educaţie naţional nu presupune diversificarea programelor şcolare prin introducerea unor activităţi complementare de formare a gustului pentru produsul cultural.

Producţiile de film pentru copiii în România sunt inexistente. În ultimii 26 de ani nu s-a făcut niciun film pentru copii, iar televiziunile au realizat doar accidental emisiuni pentru acest target.

FII CINEFIL! – Ce ne propunem? 

  • Să aducem în România filme pentru copii produse în Europa.
  • Să semnalăm producătorilor de film din România că există  consumatori pentru aceste filme.
  • Să oferim o alternativă filmelor de animaţie prin proiecţii cu filme de ficţiune pentru copii.
  • Să încurajăm cadrele didactice să organizeze activităţi extraşcolare implicând vizionarea unor filme cu tematică actuală şi să le oferim materiale pentru a prilejui şi înlesni discuţii în jurul filmului vizionat.
  • Să aducem în sălile de cinema elevi din şcolile generale şi copii de grădiniţă.
  • Să proiectăm în spaţii echipate decent/corespunzător şi cu bilete de intrare la preţuri accesibile (5 – 10 lei).
  • Să conştientizăm că orice produs cultural presupune costuri, nimic nu este gratuit şi, mai ales, nu se poate pirata.
  • Să formăm un public educat, consumator de film, care respectă şi susţine cinematografia şi, implicit, cultura.

Asociaţia Enkidu a organizat, cu sprijinul  unui grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, CINEMATOUR KIDS – prima caravană de filme pentru copii din România. Filmele, produse în Norvegia şi în Islanda, au ajuns în localităţile fără cinematograf şi în centrele instituţionalizate, adunând peste 3250 de spectatori.

Ediţia a II-a a CINEMATOUR KIDS se va derula pe parcursul lunii aprilie 2016 şi este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Recommended for you